502 Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

Orbita olarak 502 Hatası Nedir? Nasıl Çözülür? sorusunu sizler için cevapladık. Öğrenmek için okumaya devam edin! 502 Hataları SEO için kritik bir öneme sahiptir. 502 hatası hem kullanıcılar hem de Googlebot tarafından önemli bir sorun olarak algılanır.

502 Hatalı Ağ Geçidi hatası, özellikle sunucunun gelen diğer sunucudan geçersiz bir yanıt aldığı anlamına gelmektedir.

İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF), 502 hatasını şu şekilde tanımlamıştır.

Bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde tarayıcınız bir web sunucusuna bir istek gönderiyor. Web sunucusu isteği alır, işler ve ardından istenen kaynakları bir HTTP başlığı ve  HTTP durum koduyla birlikte geri gönderir. Bir şeyler ters gitmediği sürece genellikle bir HTTP durum kodu görülmez. Bu, temel olarak sunucunun, bir şeyin ters gittiğini size nasıl teşhis edeceğinize ilişkin kodla birlikte bildirme yoludur.

Kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak 502 hatası birkaç farklı şekilde karşınıza çıkabilir:

  • 502 sunucu hatası

  • 502 Proxy Hatası

  • Hata 502

  • HTTP Hatası 502 – Kötü Ağ Geçidi

  • Geçici Hata (502)

  • 502 Hizmeti Geçici Olarak Aşırı Yüklendi

502 Hatalı Ağ Geçidi Hatası Sebepleri

Sunucunun Aşırı Yüklenmesi:

  • Sunucu, kaynaklarının tükenmesi ve çökmesi nedeniyle 502 numaralı HTTP hatasını tetiklediyse bu durum, beklenmedik bir trafik artışı veya bellek azalması gibi nedenlere dayanabilir.

Tarayıcı Sorunları:

  • Tarayıcı sürümünüz güncel değilse veya tarayıcı önbelleğinde bozuk dosyalar bulunuyorsa, bu durum 502 hatasına neden olabilir.

Güvenlik Duvarı Engelleme:

  • Güvenlik duvarınız, yanlış tehdit algılamaları yaparak internet sağlayıcıları veya IP adreslerini engelliyor olabilir, bu da yine 502 hatasına yol açabilir.

502 Hatalı Ağ Geçidi Hatası Değişiklikleri

Çeşitli tarayıcılar, web sunucuları ve işletim sistemleri nedeniyle, 502 hatalı ağ geçidi hatası birçok farklı şekilde karşınıza çıkabilir fakat hepsinin anlamı aynıdır. Aşağıda web'de görebileceğiniz birçok farklı varyasyondan yalnızca birkaçını gösterdik.

  • "502 sunucu hatası"

  • “Hata 502”

  • “HTTP Hatası 502 – Kötü Ağ Geçidi”

  • “502 Hizmeti Geçici Olarak Aşırı Yüklendi”

  • “502 Proxy Hatası”

  • Boş beyaz bir ekran

  • “502 Sunucu Hatası: Sunucu geçici bir hatayla karşılaştı ve isteğinizi tamamlayamadı”

  • “HTTP502”

  • Geçici Hata (502)

  • 502. Bu bir hata

  • 502 hatalı ağ geçidi Cloudflare

  • Kötü Ağ Geçidi: Proxy sunucusu, yukarı akış sunucusundan geçersiz bir yanıt aldı.

Buna benzer görebileceğiniz bir başka varyasyon da yine "502 sunucu hatası'' olacaktır.

502 Hatası Nasıl Çözülür?

502 hatalı ağ geçidi hatası genellikle ağ/sunucuyla ilgili bir sorundur ancak istemci tarafında da bir sorun oluşmuş olabilir. Bu sebeple, ikisinden de biraz bahsedeceğiz.

Sayfayı yeniden yüklemeyi deneyin

502 hatalı ağ geçidi hatasıyla karşılaştığınızda denemeniz gereken en kolay ve ilk şeylerden biri, bir dakika kadar bekleyip  sayfayı yeniden yüklemektir (F5 veya Ctrl + F5). Ana bilgisayarın veya sunucunun aşırı yüklenmiş olması ve sitenin hemen geri gelmesi olabilir.

Site durumunu analiz edin

Yapabileceğiniz başka bir şey de web sitesini downforeveryoneorjustme.com'a  yapıştırmaktır. Bu web sitesi, sitenin kapalı olup olmadığını veya sizin tarafınızda bir sorun olup olmadığını size söyleyecektir.

Farklı bir tarayıcıdan girerek kontrol edin

Bunu bir sorun olarak dışlamak için farklı bir tarayıcı deneyebilirsiniz. Örneğin Google Chrome kullanıyorsanız Microsoft Edge'i kullanmayı deneyin.

Gizli modda kontrol edin

502 hatalı ağ geçidi hatası oluşmuyorsa sorun bir tarayıcı uzantısından kaynaklanıyor olabilir. Ancak suçlu uzantıyı nasıl belirleyebilirim? Web sitesinin normal şekilde açılıp açılmayacağını kontrol ederek bunları yavaş yavaş devre dışı bırakmayı deneyin. Böylelikle, erişiminizi engelleyen uzantıyı silmiş olacaksınız.

Başka bir cihazda test edin

Sizin açınızdan bir sorun gibi görünüyorsa web sitesine farklı bir cihazdan erişmeyi deneyebilirsiniz. Görmek istediğiniz sayfaya erişmek için cep telefonunuzun mobil verilerini kullanın. Başarılı olursanız, kablosuz yönlendiricinizin fişini çıkarıp bir süre bekleyip tekrar takarak klasik ipucunu izleyerek bilgisayarınızı ve diğer ağ donanımınızı yeniden başlatın. Bu şekilde hatanın ağ cihazlarınızla mı yoksa başka bir şeyle mi ilgili olduğunu anlayacaksınız.

DNS sorunlarını kontrol edin

502 ağ geçidi hatası, etki alanının doğru IP'ye çözümlememesi veya DNS sunucusunun yanıt vermemesi gibi bir DNS sorunundan da kaynaklanabilir. Sitenizi yeni bir ana makineye yeni taşıdıysanız, bazı durumlarda 24 saate kadar sürebilen işlerin tamamen yayılmasını beklemek önemli midir? Bu, DNS kayıtlarınızın TTL değerine bağlıdır. Yerel DNS önbelleğinizi temizlemeyi de deneyebilirsiniz . Bu, tarayıcınızın önbelleğini temizlemeye benzemektedir. Windows'ta Komut İstemi'ni açıp aşağıdakileri girmeniz yeterlidir:

(ipconfig /flushdns)

Eğer bu işlem işe yaradıysa, '' DNS çözümleyici önbelleği temizlendi'' yazısıyla karşılaşmış olursunuz.

MacOS kullanıcıları için terminale aşağıdakileri girebilirsiniz: (dscacheutil -flushcach) Ancak, Mac'lerde başarı mesajı yoktur.

Son olarak DNS sunucularınızı geçici olarak değiştirebilirsiniz. Varsayılan olarak DNS sunucuları İSS'niz tarafından otomatik olarak atanır. Ancak bunları geçici olarak Google gibi genel bir DNS sunucusuna değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Aslında bazıları Google'ın genel DNS'sini uzun vadede kullanmayı tercih ediyor. Premium bir DNS yayılımınız varsa genellikle çok daha hızlıdır.

Sunucunuzla kontrol edin

Genellikle 502 hatalı ağ geçidi hatasıyla karşılaşmamızın başlıca nedeni, web barındırıcısındaki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bazen bir sorgu, komut dosyası veya istek çok uzun sürer ve bu nedenle sunucu tarafından iptal edilir veya sonlandırılır. Birçok ana bilgisayar, özellikle paylaşılan ana bilgisayarlar, bunu önlemek için "öldürme komut dosyası" dedikleri bir uygulamaya sahiptir. Temelde, bu, bir isteği belirli bir süre sonra sonlandırarak bir sitenin kapanmamasını veya diğer kullanıcıları etkilememesini sağlar. Twitter'da "kötü ağ geçidi" araması yaparsanız, her gün barındırma şirketlerini bu sorun hakkında uyararak atılan binlerce tweet'e şahit olabilirsiniz.

CDN veya güvenlik duvarını geçici olarak devredışı bırakmayı deneyin

Sorun, içerik dağıtım ağınız (CDN) veya güvenlik duvarınızla ilgili olabilir. Eğer üçüncü taraf bir CDN sağlayıcısı kullanıyorsanız, bu sorunu gidermenin kolay bir yolu CDN'yi geçici olarak devre dışı bırakmaktır. Örneğin, ücretsiz CDN etkinleştirici eklentisini kullanıyorsanız, bu eklentiyi devre dışı bırakarak sitenizi test edebilirsiniz.

Eğer wp-admin çalışmıyorsa, SFTP aracılığıyla sitenize giriş yapın ve eklentinin klasörünü "cdn-enabler_old" olarak yeniden adlandırın. Bu, CDN bağlantısını geçici olarak devre dışı bırakacaktır. Aynı işlemi WP Rocket veya diğer CDN bağlantılı eklentiler için de uygulayabilirsiniz.

Eklentilerinizi ve temalarınızı kontrol edin

Komut dosyalarının ve sorguların sunucu tarafından iptal edilmesinin nedeni, çoğu zaman sitenizdeki hatalı koddan kaynaklanmaktadır, muhtemelen bir üçüncü taraf eklentisinden veya temadan. Ayrıca, birçok yanlış yapılandırılmış önbellek eklentisinin 502 hatası ürettiğini gördük. Bu sorunu gidermenin birkaç yolu vardır, bunlardan biri de tüm eklentilerinizi devre dışı bırakmaktır. Bir eklentiyi devre dışı bırakırsanız, hiçbir veriyi kaybetmeyeceğinizi unutmayın.

Eğer yöneticinize hâlâ erişebiliyorsanız, bu sorunu çözmek için hızlı bir yol "Eklentiler" bölümüne gidip toplu işlemler menüsünden "Devre Dışı Bırak"ı seçmektir. Bu, tüm eklentilerinizi devre dışı bırakacaktır. Bu sorunu çözerse, suçluyu bulmanız gerekecek. Her etkinleştirmeden sonra siteyi yeniden yükleyerek eklentileri tek tek etkinleştirmeye başlayın. 502 ağ geçidi hatasının geri döndüğünü gördüğünüzde, hatalı çalışan eklentiyi buldunuz demektir. Daha sonra, eklenti geliştiricisine yardım için ulaşabilir veya WordPress deposuna bir destek bileti gönderebilirsiniz.

PHP'yi yeniden başlatın

Son olarak PHP'yi yeniden başlatmayı da deneyebilirsiniz. Kinsta istemcisiyseniz PHP'yi MyKinsta panosundaki araçlar menüsünden kolayca yeniden başlatabilirsiniz. Eğer sunucunuz bunu sağlamıyorsa, her zaman bir destek bildirimi açıp PHP'yi yeniden başlatmasını isteyebilirsiniz.

PHP Zaman Aşımı Sorunlarını Kontrol Edin

Tek bir PHP işlemi , sunucunuzdaki PHP yapılandırmasında ayarlanandan max_execution_timedaha uzun süre çalışırsa PHP zaman aşımları oluşur . Büyük WordPress içe aktarma işlemlerimax_input_time yapıyorsanız bu yaygın bir durumdur . Bu olduğunda genellikle 502 sunucu hatası görüntülenir. PHP zaman aşımına uğrarsanız bu değerlerin yükseltilmesi gerekebilir.

Sunucunuzda hangi değerlerin ayarlandığını ve bunların artırılıp artırılamayacağını mevcut sunucunuzla kontrol edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için blog içeriklerimize göz atmaya devam edin.